PCIe generation 4
I och med lanseringen av 15G blir Gen4 PCIe-buss standard i alla nya PowerEdge-servrar. Den är snabbare, bättre och har dubbel bandbredd jämfört med tidigare generation. Detta ger stora fördelar för den som använder snabba nätverkskort, lokal eller mjukvarudefinierad lagring med NVME-disk eller GPU-kort.
Intern lagring
NVME Gen4 – Mer prestanda och stöd för hårdvarubaserad RAID
NVMe-diskar för Gen4 PCIe finns i samma storlekar och typer som för Gen3. Den som läste vårt nyhetsbrev om diskar och diskprestanda kunde se att Gen4 NVME-diskar presterar nära dubbelt så bra som motsvarande Gen3 NVME-disk. Artikeln hittar du även här. Ytterligare en bra sak med dessa är att vi än så länge ser samma kostnad för Gen4- och Gen3-diskar. Men du behöver förstås en 15G-server för att dra nytta av Gen4.
Den snabbare PCIe-bussen ger dessutom kraft nog för hårdvaru-RAID till NVME-diskar. Den nya Perc H755N stödjer RAID 1,5,6,10,50 och 60 med upp till åtta NVMe-diskar anslutna med x2 PCIe Gen4-interface. Med två H755N kan man styra totalt 16 NVMe-diskar. Man frågar sig förstås ”hur mycket prestanda kostar det?” men då detta varierar beroende på arbetsmönster så nöjer vi oss för tillfället med att konstatera att en 2-socket PowerEdge med två PERC H755N och totalt 12 stycken NVMe-diskar var snabb nog för att sätta nytt världsrekord i TPC’s virtualiseringstest. Se TPCx-V Top Performance Results för mer info.
BOSS – Boot-optimerad disk blir ännu bättre med hot-swap
Förenklad hot-swap av boot-diskar på BOSS-kort är en välkommen option i BOSS-familjen som många har efterfrågat. För att göra det enkelt har vi placerat kortet i bakkant så att man lätt kommer åt att byta en disk utan att behöva öppna eller dra ut chassit. För dig som inte känner till BOSS så är det vår boot-optimerade lagringsenhet som inte konsumerar diskplatser. Perfekt för HCI, SDS och disklösa konfigurationer.
PowerEdge XR-serien, optimerad för ”the edge”
Trycket på verksamhetsnära IT, eller ”intelligent edge” som vi ofta kallar det, ökar i snabb takt, inte minst tack vare ökad adoption av AI-system. Det handlar om att tillföra lokalt IT-stöd snarare än att ställa ut fler system i datacenters. Det kan t.ex. handla om fabriker, butiker, restauranger, transport (fordon och fartyg), där det finns behov av hantering av stor mängd lokal data som kommer in och behöver processas snabbt och effektivt. Det är snarare resultaten av processing som går vidare till moln- och datacenter än själva rådata.
Utöver tidigare satsningar på ruggade system, VRTX och ROBO-paketeringar för HCI lägger vi nu till PowerEdge XR-serien med ruggade servrar i smidiga format som passar mycket bättre in i denna värld än de som optimerats för datacentret. XR11 och XR12 liknar R740 och R750 men får kortare chassin med all I/O i framkant, certifieringar för olika edge-miljöer utan att ge avkall på stöd för AI-acceleratorer.
Interna förändringar
Förbättrade luftflöden
Komponenter i servern har flyttats mellan generationerna och vi har inte längre ett mittenplan som kan bromsa luftflödena. Vidare finns nya möjligheter att styra luftströmmarna för att prioritera de specifika komponenter som används mest. Detta är intressant för den som t.ex. jobbar med beräknings- och grafikservrar. För den som vill nörda ner sig ordentligt går det dessutom att strömma serverns energi- och förbrukningsdata kontinuerligt till ett visualiseringslager med hjälp av iDRAC och OME.
Strömkablering – ny layout i bakplanet!
En förändring som hjälpte oss förbättra kylförmågan i PowerEdge 15G är att de båda strömaggregaten flyttats till ytterhörnen i bakkant. Detta hjälper oss att stödja fler och mer strömkrävande enheter. Men det betyder också att den som planerar att byta ut en tidigare generation av PowerEdge till en 15G behöver tänka på att den ena strömsladden nu ansluts i den andra sidan av bakplanet jämfört med tidigare.
Vattenkylning
Nu kan du få även vår standardserver R750 med vattenkylning. Tillhörande värmeväxlare finns i alla storlekar med små in-rack-enheter utan extern vattentillförsel till datacenter-gemensamma enheter. Detta kan vara till stor nytta om du driver dina CPU väldigt hårt och vill få ut maximal kapacitet, eller om du har problem med kyla i serverrummet. Detta är en lösning som dessutom är mer energieffektiv jämfört med luftkylning.