Välkommen tillbaka till Serverrummet!

Under hösten har vi jobbat med flertalet mindre förbättringar inom serverhantering och automationer. En tydlig trend i kunddialogen med er användare är den enorma ökningen av antal frågor kring datacentereffektivitet och elförbrukning. Det tycker vi är positivt och vi kommer att skriva mer om det i kommande nyhetsbrev.

I förra numret berättade vi utförligt om skillnader i prestanda för flashdiskar med SATA-, SAS- och NVMe-interface. Du som missade det kan läsa artikeln här:
https://serverrummet.se/2022/10/31/hej-nu-kommer-det-mer-fran-oss-i-serverrummet/

Idag fokuserar vi på nyheter i VMware vSphere 8 och Dell PowerEdge-portföljen. Låt oss börja!

 

Smidig nyhet: ny hårdvara för Edge!

Du som var på Dell Technologies Forum såg kanske den nya multi-nod-servern för ”edge”, PowerEdge XR4000 som vår kollega Magnus visar nedan. Denna servermodell är en ny formfaktor inom PowerEdge-familjen med fullt iDRAC och OME-stöd. Det som gör den extra intressant är dess smidiga format, låga krav på el och kyla samt skydd och certifieringar för de flesta miljöer utanför datacentret.

Ett PowerEdge XR4000-chassi är designat för att etablera små lokala kluster med 2 eller 4 klusternoder plus en nano-server som vittnesserver för t.ex. vSAN. Chassit finns i olika formfaktorer beroende på önskat antal serverplatser och möjliggör etablering av kompletta HCI-kluster i ett format motsvarande ett par skokartonger. Smidigt, eller hur?

 

VMware vSphere 8.0 på Dell PowerEdge
VMware har släppt nya programvaror under version 8.0 och många planerar säkert redan för kommande uppgraderingar. Nedan ger vi information om vSphere 8 för dig som kör PowerEdge.

PowerEdge Support
Dell validerar PowerEdge 14G (R640, R740, etc), 15G (R650, R750, etc) och kommande 16G för den nya versionen.
13G (R630, R730, etc) kommer inte valideras för version 8-support. VRTX-lagring kan inte användas i version 8 på grund av VMwares ändringar i ESXi.

Stöd för riktigt smarta nätverkskort
Med vSphere 8 ingår ”VMware vSphere Distributed Services Engine” som adderar stöd för DPUer till VMware-miljöer. Det vill säga smarta instickskort som Smart-NIC.

Rent praktiskt betyder det att vi har ESXi, inte bara på vår host, utan även på ett eller flera nätverkskort.

 

Funktionellt sett skapar det två stora fördelar:

  • möjlighet till ökad separation och säkerhet i varje host
  • stöd för hårdvarubaserad avlastning för t.ex. nätverksfunktioner

Säkerhetsmässigt är det framförallt möjligheten att köra ett subset av VMware NSX direkt i nätverkskortet som väcker intresse, detta ger en god avlastning av servern. Dessutom blir det blir möjligt att lyfta ut en funktion som t.ex. NSX brandvägg till egen hårdvara – något som kan göra det avsevärt svårare för en cyberattack att ta sig vidare från en host till en annan.

En bra sak är att VMware även tänkt på livscykelhanteringen och inkluderat vLCM-stöd från början. Det gör att vi för Dell PowerEdge kan säkerställa att uppdateringar av DPU sker synkroniserat med uppdateringar av VMware och med samma verktyg och integrationer.

vSAN 8.0
vSAN 8.0 fungerar som tidigare releaser med vSANs ”original storage architecture” och kan användas för befintliga system. vSAN 8.0 med ESA (express storage architecture) är ett nytt alternativ för VSAN med förenklad diskkonfigurationer och upp till fyra gånger mer diskprestanda.

För att säkerställa den bästa upplevelsen är ESA endast supportat på validerade vSAN ESA Ready Nodes. VMware är tydliga med att man i dagens läge inte kan uppgradera befintliga vSAN Ready Nodes till ESA-arkitektur.

Vi stödjer vSAN ESA med såväl Intel- som AMD-noder enligt nedan. Fler alternativ är på väg. Notera att det dessutom finns goda konfigurationsmöjligheter inom respektive nodtyp.

Länk HCL: https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php?deviceCategory=vsanesa

 

OpenManage Enterprise vCenter Integration
Alla som planerar använda vSphere 8 på Dell PowerEdge bör inkludera OpenManage Enterprise integration for VMware vCenter (OMEVV) från start. OMEVV underlättar och snabbar upp hanteringen, ger dig en samlad bild av det fysiska och virtuella gällande dina servrar och stödjer inventering, monitorering och larm direkt från vCenter.

OMEVV ger även stöd för uppdatering av server-BIOS och firmware från vCenter med vSphere Lifecycle Manager. För kluster erbjuds cluster-aware uppdateringar.

OBS! Det äldre OMIVV-pluginet supportar inte vSphere 8+.  Inte heller OMEVV version 1.0 duger utan man behöver invänta version 1.1 av ”OMEVV” som planeras att släppas kring årsskiftet.

Länk till tidigare artikel om OMEVV på Serverrummet.se